Министерството на енергетиката обяви за обществено обсъждане процедура, с която българските

...
Министерството на енергетиката обяви за обществено обсъждане процедура, с която българските
Коментари Харесай

Българските домакинства ще могат да се възползват от финансиране за изграждане на фотоволтаични системи

Министерството на енергетиката разгласи за публично обсъждане процедура, с която българските семейства могат да се възползват от финансиране за създаване на фотоволтаични системи. Допустими претенденти са всички физически лица, български жители, жители на друга страна член на Европейския съюз или жители на трета страна със статут на непрекъснато пребиваващи в Република България, обитаващи лично еднофамилно жилище или лично жилище в многофамилна постройка. Жилището, с което се кандидатства, трябва да е главно на претендента и да се заменя неефикасен източник на топлинна сила (печка, котел, камина и др.) на твърдо гориво (дърва, въглища и др.). 

Целта на процедурата е да се насърчи потреблението на възобновима сила в крайното ползване на домакинствата чрез достъп до финансиране за пазаруване на най-хубавото съоръжение за слънчеви съоръжения за битово горещо водоснабдяване и фотоволтаични системи.

Общият размер на безвъзмездното финансиране по актуалната процедура е 59 840 000 лв. –   49 870 000 лева ‬‬отЕвропейския съюз – NextGenerationEU, и 9 970 000 лв. национално финансиране.‬‬

Процедурата се състои от два съставния елемент – Компонент 1 за закупуване на слънчеви съоръжения за битово горещо водоснабдяване и Компонент 2 за закупуване на фотоволтаични системи до 10 kWp,включително системи за предпазване на електрическа сила. 

Максималният размер на безвъзмездното финансиране за планово предложение поКомпонент 1  е до 100% от цената на инсталацията, само че не повече от 1 960.83 лева, и до 70%  от цената на системата, само че не повече от 15 000 лв. по Компонент 2.

По процедурата е планувано напълно електронно подаване и оценка на предложенията посредством Информационната система за Механизма за възобновяване и резистентност (ИСУН 2020, раздел „ Национален проект за възобновяване и резистентност “).

Проектът на условията за кандидатстванеи за осъществяване, както и приложенията към тях по процедурата, е оповестен за публично разискване с изключение на на актуалната интернет страница и в Информационната система за Механизма ИСУН 2020.( )

Предложения и мнения по горепосочените документи могат да се подават в период до 23.02.2023 година (включително) само в Информационната система за Механизма ИСУН 2020, раздел „ Процедури за БФП “ – „ Национален проект за възобновяване и резистентност “, „ Процедури за публично разискване “ – .

Предложенията и мненията следва да бъдат показани като свободен текст в поле „ Описание “ от меню „ Изпрати коментар/предложение “ в секцията за процедурата.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР